Razlika između kita i šunka

The woodchuck i hlavnik pripadaju istoj vrsti glodavaca, i usko su povezani s obitelji vjeverica. Premda pokazuju određenu sličnost poput sve većih zuba, navika gniježnjevanja i sposobnost reguliranja temperature, postoje brojne razlike u njihovim staništima, uzgoju i hranjenju. Letimo kratko pogledati u osnovne razlike između njih.

The Woodchuck:

Drvoreze, inače nazvane Groundhogs, nalaze se uglavnom u različitim dijelovima Sjeverne Amerike, od Aljaske do Alabame i Gruzije. Njihov znanstveni naziv je monax Marmota. Oni pripadaju skupini marmota i jedan su od najvećih članova obitelji vjeverica. Iako većina marmota živi u planinskim područjima, šume žele živjeti samo u nizinama.

Tijela drvoreza su vrlo kompaktna i bucmast. A odrasla drvosječa dugačka je 20 do 27 inča, te teži od 5 do 12 funti. Njihove su noge jake, ali relativno kratke. Rep je mali i dlakav. Cijelo tijelo je prekriveno tipičnim žućkasto-smeđim krznom. Oni su biljojedi. Uz pomoć dlijeta poput šiljastih zuba, mogu gnječiti i jesti bilo koju vrstu vegetacije, vrtnog povrća i voća. Poznate su zbog svojih neobičnih navika hranjenja u ranim jutarnjim i večernjim satima, budući da im je potrebna voda, uglavnom od rosa i biljne vlage.

Prednji krakovi drvoreze dugi su i zakrivljeni i sposobni su kopati bujice u tlu. Ove jazbine mogu imati duljinu od 8 do 66 stopa i dubine od 2 do 5 stopa s višestrukim ulazima. Drvoreze ih koriste za podizanje i podizanje njihovih mladih, kao i za bijeg od grabežljivaca poput domaćih pasa, sokola, lisica, ljudi itd. Tijekom hibernacije drvosječe koriste zimnicu kao sklonište, kada se mravi počinju negdje u Listopad. Ove sklonište napuštaju samo u veljači ili ožujku, kada počinje sezona parenja. Majčina drvosječa rađa tri ili četiri mlada, nakon jednog mjeseca. Budući da drvosječe vole živjeti sami, mladi će u lipnju napustiti majku i kuću kako bi saznali nove jame i teritorije. Podižu se stabla i spavaju na stijenama, drvetama i livadama, te se ograničavaju kako se kreću previše daleko od svog prebivališta. Drvosječa imaju prosječni životni vijek od četiri do pet godina.

Dabar:

Znanstveni naziv kastvu je Castor Canadensis. Ove polu-vodeni sisavci poznati su kao najveći živi glodavci u Sjevernoj Americi. Indijanci ih nazivaju "malim ljudima". Poput ljudi, beavers imaju vještinu za promjenu staništa prema njihovim potrebama. Odrasli kastac teži iznad 40 funti i ima duljinu tijela od 3 metra, uključujući rep. Beavers se vide u rijekama, potocima, jezerima i močvarama.

Najznačajnija značajka kastuča je njezin skraćeni ravni rep, koji djeluje kao kormilar dok plivaju. Upotrebljavaju ih kako bi upozorili ostale majstore opasnosti da ga udaraju po površini vode. 15-inčni dugački rep ih podupire da sjednu i podignu se uspravno. To je ljuskav i pohranjuje masnoće, kojim reguliraju tjelesnu temperaturu tijekom zime.

Sjekutići od kastuća teško su sposobni da rastu tijekom cijelog života. Beaveri su čisti vegetarijanci, jedu samo drvenastu i vodenu vegetaciju. One jedu grmlje, svježe lišće, trave, grančice i stabljike, a također i unutarnje lajanje stabala poput čelika, vrba itd. Beaveri će žvakati na bilo koju vrstu stabla, ali poželjne vrste uključuju jasen, gavran, breza itd. Najčešće Beavers koriste stabla kao što su jele i borovi kao građevinski materijal brane. Prisutnost brana ili loža ukazuje na njihovu živahnu prirodu.

Za razliku od drvosječa, beaveri ne zimi. Međutim, zimi su manje aktivni. Poput drvosječa i drugih glodavaca, hodočasnici također stvaraju jazbine za sklonište i bježe od grabežljivaca. Burove koje su sagradili na obalama rijeke ili odsjeka sastoje se od podvodnih ulaza, hranilišta i suhog gnijezda. Odgajanje od siječnja do ožujka, a nositi prosječno 4 kompleta od travnja do lipnja. Kompleti će ostati s majkom dvije godine, a onda će ih ostaviti, tražeći partnere da žive vlastitim u novim kolonijama, miljama daleko. Svaka kolonija može imati 2 do 12 osoba. Zbog svoje veličine, prirode i jedinstvenog staništa, beavers imaju manje neprijatelja, ali ljudi. Beaveri mogu živjeti 5 do 10 godina u divljim staništima.